Styret i Hallingmarken

Joar Tolpinrud

Joar Tolpinrud

Leder
Jan Halvor Haga

Jan Halvor Haga

Nestleder

905 82 852

Nils Einar Gudbrandsplass

Nils Einar Gudbrandsplass

Økonomi
Bjørnar Ulsaker

Bjørnar Ulsaker

Sikkerhet
Ole Spildrejorde

Ole Spildrejorde

Teknisk
Terje Hanserud

Terje Hanserud

Gunn Elise Bringo

Gunn Elise Bringo

Artister

 

Hallingmarkens historie

I 1968 ble den første Halling-Marken, som det het arrangert. Men Halling-Marken hadde en forløper i et arrangement som het Nes-dagen, og som ble arrangert på Hallingdal Museum. Bak dette arrangementet, som fant sted første gang i 1966, sto Nes Turisttrafikklag og Hallingdal Museum. Styret for Hallingdal Museum skriver i sin årsmelding for 1966 at arrangementet hadde cirka 1000 betalende tilskuere og at det ble vist en «ekte bufar» (flytting til seters), framsyning av klær, musikk og dans. Videre skriver styret at arrangementet var godt lagt opp, men at en kraftig regnbyge en time ut i arrangementet ødela mye. Man håper derfor på bedre vær neste gang.

Men i årsmeldingen for 1967 skriver styret at det også dette året ble arrangementet ødelagt av regnvær. Men de forteller ikke at fra og med dette året hadde Nes-Dagen blitt til Nes-Dagan, og at arrangementet var delt i to, med et marknadstorg i Nesbyen sentrum og et folkloreprogram på Hallingdal Museum. Bak denne endringen sto Nesbyen Turistkontors første turistsjef Rolf Vestvik. Han var en kreativ person med mange ideer, og det første han tok tak i var Nes-Dagen. Turistkontoret holdt til i «gamleskolen» som både hadde lokaler og god plass utenfor til salgsboder, scene og lignende. Siden det bare var en knapp måned fram til 29. juli som var bestemt som dato, utfordret Vestvik organisasjoner og privatpersoner ved å sende en budstikke fra lag til lag, fra person til person. De måtte skrive på hvor mye eller hvor mange som kunne delta på dugnaden for å få til scene, dansegulv, salgsboder og ikke minst, området ble gjerdet inn av et gedigent hongjerde. Alt ble ferdig i tide, og det ble hornmusikk, opptog, hestedrosje, rideturer, lilleputtekspress, underholdning fra scenen med Carsten Byhring i spissen og til slutt dans. Deretter nattklubb på Østenfor Hotel.

Dermed var grunnlaget for Hallingmarken lagt, for da Nes-Dagen skulle arrangeres neste år, d.v.s. i 1968, var navnet endret til Halling-Marken, samt at arrangementet var utvidet til 5 dager. For øvrig var opplegget som året før, med et delt arrangement med markedstorg i sentrum og et folkloreprogram på Hallingdal Museum.
Et av høydepunktene under denne marken var for øvrig sjøsettingen av båten M/S Beia. Den største og siste farkost tilhørende det nystiftede Hallingdal Forenede Dampskipselskap. Alt sammen produkter av turistsjef Vestviks flom av ideer og kreativitet